Med je přírodní extrakt rostlinné šťávy obohacený o vše, co rostlina získává z půdy, vody a vzduchu – cukry, minerální látky, vitamíny, rostlinné silice, aromatické látky, bílkoviny, tuky a celá řada dalších látek. Med je definován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, jež je vytvořena společenstvím včel z nektaru nebo medovice ze živých částí rostlin, kterou včely sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají zrát v plástech.
HISTORIE
Od Vikingů víme, že si med brali na posilněnou na lodě, a Římané se medem posilovali před bojem. Včelí produkt ale také používali ke konzervování ovoce a uchovávání ryb v čerstvém stavu. Řekové zase připravovali z ječné mouky, nastrouhaného sýru a medu posilňující pokrm, kterému říkali kykeon. V Egyptě pekli medový chléb a připravovali medové pivo a medové víno. Také Germáni milovali včelí produkt. Svařili vodu s medem a po vykvašení vznikla medovina. Tento nápoj byl po staletí jejich nejoblíbenějším a teprve ve středověku byl vytlačen vínem.
Jak svědčí zápisky evropských kronikářů, kolem roku 100 našeho letopočtu patřila k běžné stravě nejen medovina, ale také mléko s medem, sýr s medem a plástový med. Ve středověku byl med stejně cenný jako sůl a po staletí zůstával významným obchodním artiklem. V mnoha zemích se odváděli daně ve formě medu.
Med jako pokrm bohů. Protože si lidé ve starověku dlouho nedovedli vysvětlit původ medu, současně ale uctívali včely, mnohé národy považovaly med za pokrm bohů a jako takový se objevil v mnoha mýtech a obyčejích. Například Máyové při slavnostech a obřadech pili nápoj z kůry stamu Lonchocarpus s medem. Řekové pekli na počest bohyně Artemis-Selene z medu a mouky rohlíčky, které měly symbolizovat měsíční srpek. U mnoha dalších národů sloužil med jako velmi důležitý obětní dar. Tak egyptský král Ramses III ve 12. století před naším letopočtem daroval bohu Nilu Hapimu hned patnáct sudů medu.
DRUHY MEDU
Květový med
Květový med je především z nektaru květů v převážné většině z rostlin léčivých. Díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů je tento med lehce stravitelný, má většinou světlejší barvu a jemnou vůni. Je dokázáno, že má také mnohostranné léčivé účinky a obsahuje významné výživné látky, jako jsou éterické oleje, aromatické látky, rostlinné hormony apod. V květovém medu je velké množství pylu, který je takto v medu trvale konzervován, posilují imunitní systém i činnost trávicího traktu. Také významně napomáhají při prevenci vzniku i léčení prostatických potíží. Pravidelná konzumace pylem bohatého květového medu přispívá i k omezení rizika alergických reakcí na pyl v jarním a časně letním období jeho prudkého nárustu v prostředí.
Květové medy můžeme dále dělit, podle toho, které nektary sloužili k jejich výrobě – např. slunečnicový, řepkový, akátový, z ovocných stromů atd.
Lesní (medovicový) med
Lesní med vyrábějí včely z nektaru lesních stromů, porostů a bylin. Na první pohled lesní med poznáte především podle tmavší barvy, která je způsobena rostlinným barvivem v míze dřevin. Oproti květovým medům lesní med obsahuje více fruktózy a také větší množství minerálních látek a stopových prvků. Lesní medy mají ostřejší chuť a výraznější aroma. Tyto medy jsou zpravidla tmavší. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků.
Pastový med
Pastový med je přírodní, zpravidla květový upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýkoliv přísad. Proto je to plnohodnotný přírodní včelí med, který si uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se již nemění – dále nekrystalizuje. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a výbornou, lahodnou chuť. Snadno se roztírá, ale neteče-proto je vhodný zvláště pro děti.
Smíšený med
Smíšený med je směsí určitého podílu medů nektarových-květových a medů medovicových-lesních. proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Mísení různých druhu medu je přirozené již při zpracování včelami v úlu.
SKLADOVÁNÍ MEDU
Med je nutné skladovat v těsně uzavřeném obalu, aby nepřijímal vlhkost ze vzduchu. Neměl by být na světle a v obalu, který s medem nějak reaguje. Výhodou je tedy sklo, potravinářské plasty, plechovky potažené potravinářským lakem, nerezové a hliníkové nádoby. Skladování medu při teplotách pod bodem mrazu jeho kvalitu nepoškodí. Máte-li místo v mrazničce, zpomalí jeho krystalizaci.
KRYSTALIZACE MEDU
Krystalizace medu je přirozený proces, každý med dříve nebo později zkrystalizuje. Nejprve se zakalí, později ztuhne na kašovitou nebo plně tuhou konzistenci. Podle krystalizace nelze usuzovat, zda med je pravý nebo porušený. Některé medy krystalizují rychle, jiné pomalu.